-MITT LIV SOM MAMMA/HUSTRU/VÄN-





28 januari 2010

TÄVLINGSDAGS!!!

Nu är det dags att fira att bloggen passerat 10 000 besökare.

Jag lottar ut två ljuslyktor från Butik Östergården.

För att vara med och tävla lämnar du bara en kommentar till det här inlägget. Glöm inte din mailadress så att jag kan meddela dig om du vinner.

Har du en blogg har du dubbla vinstchanser om du länkar till tävlingen. Du får självklart använda dig av bilderna.

Tävlingen pågår till måndag 1/2 kl 20.00

25 januari 2010

Håll utkik!!

Jag närmar mig 10 000 besökare och det ska firas under veckan. Jag kommer att anordna en tävling så håll utkik.

Jag har "blivit" lillasyster

31 år gammal har jag blivit lillasyster. Det är inte dåligt att kunna bli det. Jag har en halvsyster som är 5 år äldre än mig. Hon bodde hos oss när jag bara var 2 år så jag har inga minnen av henne från då. Nu på "gamla" dagar så hittade hon mig på Facebook. Ja, där ser man vad Facebook kan vara bra att ha ibland. Vi hade lite sporadisk kontakt för drygt 10 år sen, men nu när vi äntligen fått kontakt igen så släpper jag henne aldrig. Jag var och hälsade på henne strax efter nyår och det var en sjuk känsla. Jag känner igen så mycket av mig själv i henne. Sättet vi pratar på och tänker är otäckt likt ibland. Igår var H, hennes man och yngsta dotter och hälsade på oss över en kaffe. Vi kan sitta och prata i flera timmar utan att samtalsämnena tar slut.

När jag var liten önskade jag alltid att jag haft en storebror men en storasyster funkar fint det med.

23 januari 2010

Middagstips

Nu kommer ännu ett middagstips. Man skulle nästan kunna tro att jag gått och blivit lite husmoderlig. Idag har vi provat ett recept på kyckling som jag hittade hos Kardemumma Gumman. Noel gillar inte kyckling, men av någon konstig anledning så äter han det när det är i en gryta. Weird? Ja, lite.... I vilket fall som helst så gick dagens kycklingrätt hem hos alla och Noel åt t o m två stora portioner.

Vitlöksdoftande kycklinggryta

4 kycklingfiléer
8 msk olja
6 vitlöksklyftor
2 tsk soya
6 msk sweet chili
4 tsk riven färsk ingefära
salt, svartpeppar, paprikapulver
1 röd paprika
1 purjolök
3 dl grädde
½ burk kokosmjölk

Gör marinaden på olja, pressad vitlök, soya, sweet chili, ingefära och kryddorna. Strimla kycklingfiléerna och låt ligga i marinaden ca 1 timma.
Stek kycklingen och tillsätt strimlad purjolök och tärnad paprika.
Tillsätt grädde och kokosmjölk och låt puttra 6-7 min. Smaka av.
Servera med klyftpotatis, ris eller pasta & sallad.

Vi hade klyftpotatis till och nästa gång blir det nog pasta.

En randig vår

I vår är det randigt som gäller. Jag är helt med på noterna. Tjuvstartade våren idag med att köpa en snygg röd/vitrandig tunika på Gina Tricot. Priset var så löjligt lågt att det inom kort kommer att finnas en likadan tunika i marinblått/vitt i min garderob. Perfekt att ha både till leggings och jeans.



Perfektionisten

Minns ni böckerna Bamses skola? Jag hade dem allihop när jag var liten och de ser fortfarande exakt likadana ut efter...ja en himla massa år.
Alvin har börjat intressera sig för att läsa och skriva. Vill ljuda fram alla ord som finns. I morse tyckte han att jag skulle hjälpa honom att ljuda fram orden trafikskylt och vägkon. Då insåg jag att det var dags för en lärobok där man kanske börjar så smått med orden APA och BOLL. Valet föll på Bamses ABC-bok så att han kan skriva orden han läser också.



Det är en liten perfektionist vi har i familjen. Han kan sudda samma bokstav 10 ggr innan han är nöjd med den. Helst ska det han skriver se exakt likadant ut som det förtryckta, vilket kan bli lite knivigt att åstadkomma....iallafall om man är ganska nyss fyllda 4 år.

Här ser ni resultatet på bokstaven B. Alvin är nästan nöjd och kämpar vidare.


21 januari 2010

Livet blir inte alltid som man tänkt sig

Jag har trillat över en blogg som får tårarna att rinna nerför kinderna på mig när jag läser. Anna skriver om sitt liv här och nu. Ett liv med cancer.

Bloggen hittar du HÄR.

Sydd, seg och snorig

Jag går lite på sparlåga idag. Genomled natten på jobbet på ren vilja. Det spelade ingen roll hur mycket jag tog i så kändes det iallafall som om det gick i slow motion. Snoret rann och jag var varm och frös om vartannat. Stämplade ut lite tidigare och åkte raka vägen hem till sängen. Så skönt att krypa ner under ett varmt täcke och sjunka in i djup sömn. Kl 13 ringde klockan och det var motvilligt som jag klev upp. Hade en tid på VC kl 14 så jag var tvungen att gå upp. Har varit och tagit bort en leverfläck i nacken. Nu sitter jag här med jordens största kompress på trekvart i nacken. Inte lätt att fästa något med en massa hår i vägen. Läkaren ville egentligen raka lite i nacken men jag stirrade stint på honom och sa att det behövde han då visst inte göra. Efteråt ångrade han att han lyssnat på mig. Jag undrar om han inte stack med med en lite för stor nål också bara för att jävlas. Brukar inte ha ont av att bli stucken, men fy för satan vad ont det gjorde. Som om inte det var nog, försökte stackarn (doktorn) prata med mig undertiden han bedövade. Han frågade om det gick bra och jag svarade honom inte. Då frågade han igen och jag var tvungen att tala om för honom att jag hade fullt upp med att försöka slappna av och djupandas.

Nu har jag rörelseförbud i minst 1 dygn. Eller ja, gå kan jag ju göra, men ska helst undvika att böja för mycket på nacken då det är lätt att såret spricker isär och blöder. Detta betyder att jag hux flux fick helg redan idag. Hade nog troligtvis, kanske, eventuellt sjukskrivit mig inatt i vilket fall som helst pga den envisa förkylningen. Men nu blev det ju definitivt. Alvin får mot sin vilja stanna hemma från dagis imorgon och mysa med sin mamma.

19 januari 2010

Tycker-lite-synd-om-mig-själv-kväll


Det här skulle kunna vara jag. Jag känner mig precis så här.
Somnade ganska snabbt när jag kom hem imorse och sov utan avbrott tills klockan väckte mig 13.15. Noel skulle vaccineras med grisspruta nr 2 idag och jag var tvungen att vara med, så det var bara att gå upp. Typiskt när jag för en gångs skull kunde sova utan att vakna flera gånger. Har lyckats få till åtminstonde en timmas sömn ikväll innan handbollen drog igång. (Sverige förlorade by the way efter en kass andra halvlek :-( )Det kommer att bli en tuff natt. Halsen är tjock och näsan rinner mellan nysningarna. Bara att plugga in en ljudbok i öronen och köra. Imorgon kan jag åka hem och sova utan en massa måsten. Längtar redan.

Middagstips

Jag fortsätter att publicera recept när jag trillar över något gott.
Idag tänker jag tipsa om en god fiskgryta som går supersnabbt att göra. Kanon när man inte har flera timmar att spendera vid spisen.


Fina fiskgrytan (4 port)

400 gr vit fiskfilé
2 tomater
½ tsk salt
5 dl Kelda fisk och skaldjurssoppa
1 tsk dillfrön
½ dl hackad dill
1 dl kokta kräftstjärtar

Skär tomater och fiskfilé i bitar. Salta på fisken. Värm soppan i en kastrull. Tillsätt fisk, dill och dillfrön. Låt det koka på svag värme 3-4 min. Lägg i tomater och kräftstjärtar och låt koka ytterligare 1 minut.
Servera med ris eller potatis.

18 januari 2010

Det är nära nu.

Som den sanna handbollsvän jag är går jag runt här hemma som ett barn kvällen innan julafton. Imorgon drar handbolls-EM igång. Kl 20 spelar Sverige mot Slovenien och jag kommer sitta som klistrad framför tvn. Egentligen skulle jag behöva sova några timmar på kvällen, då jag jobbar natt i 2 veckor nu. Men valet mellan sömn och sport på tv är enkelt. Sova kan jag göra när jag blir gammal.

Ikväll har jag laddat inför morgondagens drabbning genom att titta på den nervkittlande finalen mellan Sverige och Tysklad i hemma-EM 2002. Lite extra krydda blev det med Ljubomir Vranjes, Magnus Wislander, Staffan Olsson och Bengt Johansson som kommentatorer.
Matchen kan ni se HÄR.

Till alla er som tänkt ringa mig imorgon....låt bli det efter 20.00 :-)

16 januari 2010

Vill bara att ni ska...

... få veta vad jag tyckte om filmen igår. Oh My God, säger jag bara. Den var så sjukt bra. Det är massor som inte är med om man jämför med boken. Man kan helt enkelt inte jämföra filmen med boken, för då blir man besviken. Filmen är baserad på boken...inget mer. 2 timmar har aldrig gått så fort förut. Eller jo, möjligtvis när jag såg Män som hatar kvinnor på bio. Matias Padin Varela gör rollen som Jorge och han gör en helt magisk insats. Joel Kinnaman som wannabe-brat är självklar. Dragomir Mrsic spelar gangstern Mrado. En man med ett tufft och grymt yttre, men som inte vill något hellre än att ta hand om sin 8-åriga dotter och ge henne den barndom han själv inte fick. En svår balansgång för en man som är högst delaktig i den jugoslaviska maffian. Mrsic är förresten den som såg till att Noomi Rapace kom i form inför rollen som Lisbeth Salander. Onödigt vetande kanske...



Mitt råd är enkelt. Se den! Se den! Se den!

14 januari 2010

Snart smäller det


Imorgon kl 18.00 är det premiär på filmen Snabba Cash. Jag kommer vara där...såklart. Som jag har väntat. Tobias ska med, liksom Evelina och hennes A. De andra är inte fullt så förväntansfulla som jag då de inte har läst boken. Vad de tycker återstår att se. Jag tror knappast att det kan bli något annat än succé.






12 januari 2010

Filmtips





"I skuggan av värmen" baseras på Lotta Thells storsäljande bok med samma namn. Filmen handlar om Eva (Maria Crépin) som har ett mörkt förflutet som missbrukare, men som lyckats få jobb som väktare på ett vaktbolag. Hon lever ensam med sin hund och kan tack vare strikta rutiner dölja sitt fortsatta missbruk för både arbetskamrater och omgivning. Men allt förändras när hon möter Erik (Joel Kinnaman), polis i centrala Stockholm. Passionerad kärlek uppstår och Eva upptäcker en helt ny känsla - att duga. Men det finns problem. Eva kommer inte ur sitt heroinmissbruk och tvingas leva ett dramatiskt dubbelliv fyllt av lögner för att slippa avslöja sin mörka hemlighet. När sanningen väl hinner ikapp ställs Eriks kärlek på stora prov. Han tvingas välja att antingen följa sina starka känslor för Eva som också är förenat med skam och förnedring, både privat och yrkesmässigt, eller att lämna henne. Han väljer att kämpa. Tillsammans går de igenom det helvete som det innebär att hjälpa en människa ur ett missbruk. De blir en trasig enhet som mot alla odds klarar åtminstonde de första stegen tillbaka till vad som kan kallas ett liv.

I skuggan av värmen är en film om en kvinnas kamp för ett vanligt liv och en man som obevekligen dras ner i det svarta hål som hennes värld representerar.
Kan kärleken övervinna allt?



11 januari 2010

1 år

Idag är det 1 år sen min morfar Sture, 90 år dog.
Jag ska väl erkänna att jag aldrig var någon flitig besökare hos honom, men det var däremot mina barn....särskilt Alvin. De hade en speciell kontakt, Alvin och gammelmorfar. Det är svårt att ta på men han tittade på Alvin på ett sätt som han inte gjorde på någon annan och hans ansikte fick ett helt annat liv när lillkillen öppnade dörren och steg in i hans rum på sjukhemmet.

Dagen innan han dog så var Alvin och mormor och hälsade på gammelmorfar för sista gången. Det stod alltid en skål med Zoo-godis på bordet och den här gången fick Alvin äta så många han ville. Han tittade upp på gammelmorfar och frågade om han var lite "fösyld" (=förkyld). Då tryckte morfar sin näsa mot Alvins och sa: -Du är allt go du Alvin.

Gammelmorfar 87 år och Alvin 6 mån.

Hur förklarar man för sitt lilla barn att gammelmorfar inte finns längre? Förklaring som vi gav Alvin var att gammelmorfar blivit en stjärna. Han köpte det helt och hållet. Var vi än är så är gammelmorfar alltid den starkast lysande stjärnan på himlen.

Middagstips

Här har det serverats gulaschsoppa med vitlöksröra till kvällsmat. Noel lovade att smaka lite lite, men det slutade med att han åt två stora tallrikar.

(bilden är lånad från Arla)

Här kommer receptet:

4 port.

300 gr köttfärs
3 paprikor i olika färger
2 gula lökar
1 chorizokorv
½ dl tomatpuré
1 tsk kummin
1 liter köttbuljong

Röra:
2 dl lätt creme fraiche
1 vitlöksklyfta
hackad persilja

Skär korven i små bitar. Skala och hacka löken. Kärna ur och hacka paprikan. Bryn köttfärsen i en gryta så att den blir smulig. Rör i korv, lök och paprika och låt fräsa någon minut. Rör i tomatpuré och kummin. Häll på buljongen. Låt det koka 10-15 min. Smaksätt creme fraichen med vitlök och persilja.

Servera soppan i stora skålar och rör i vitlöksröran.

Smaklig måltid.

10 januari 2010

Resa till solen

Jag är nöjd över all snö vi har, MEN nu får det ändå vara bra. Nu längtar jag efter sol, värme och kanske ett dopp i det blå.

Sitter och sneglar på en resa till varmare land efter sommaren. Just nu är vi (eller kanske bara jag) inne på en tripp till Sunwing Resort & Spa i Side, Turkiet. Men man vet aldrig.

För 2 år sen var vi på Sunwing Resort Makrigialos, Kreta och det är något jag verkligen kan rekommendera.

Efterlyser tips på era smultronställen.

En bil i lera

I en av alla julklappar som Alvin fick låg det modellera med Cars-formar. Tror att han glömt av att han fått dem, för han blev glatt överraskad imorse när han hittade dem.


Man trycker ner leran i karossformarna. Sen sätter man dit ett underredet och tar loss formen.

Resultatet blev de här fina bilarna i lera. Kungen, Chick, Blixten och Bärgarn.


07 januari 2010

Gör egen ost

Bli inte avskräckta av rubriken. Det är inte riktigt så husmoderligt som det kanske låter. Fick en så god ost hos min mamma. Var tvungen att testa att göra själv. Här kommer receptet.

Vitlök- och basilikaost

1 liten burk keso
150-200 gr fetaost
1 kruka färsk basilika
1-2 vitlöksklyftor

Mixa allt till en slät smet med mixerstav.
Supergott att ha på kex eller varför inte knäckemackan.

Nästa gång ska jag testa att byta ut basilikan mot soltorkade tomater och kanske några svarta oliver.

03 januari 2010

Spelmissbruk i familjen

Vi har fått en spelmissbrukare i familjen. Alvin vill spela sällskapsspel all sin vakna tid. Hur kul är det att spela lotto för 10e gången på samma förmiddag eller att spela bingo som tar hur lång tid som helst?




Att han sen är den sämsta förloraren jag någonsin träffat gör inte saken bättre. Jag vägrar att spela så att han vinner varje gång. Tycker att det är lika bra att han lär sig att man vinner ibland och förlorar ibland. Men jag kan ärligt säga att det inte är speciellt kul att vara i samma rum som Alvin när han förlorar. Det kastas tärningar, lottobrickor flyger och det suras ordentligt lång tid efteråt. Om han skulle vinna är det precis tvärtom. Ett V-tecken med fingrarna och så vrålar han "-Jag vann! Du förlorade!"

Jag bävar för den dagen Alvin börjar sporta. Sämre förlorare får man leta efter....

01 januari 2010

Nyårsafton i gott sällskap

Bordet var vackert dukat för 8

En helt underbart god Bruschetta med vitlök och tigerräkor

En minst lika god Anka med paprikasås

Citronpaj blev en god avslutning på en 5-stjärnig middag

Tobias och Krill passade på att visa kärlek

Vi tjejer på andra sidan bordet var inte sämre vi.

Glada killar.

Noel drog på sig pyjamsbrallorna och rev av några låtar på Singstar.
Jag kan villigt medge att jag också sjöng ut i några låtar. Ett Lips (till XBox 360) eller ett We Sing (till Wii) står nu högt upp på önskelistan.

Alvin försökte sig på att titta på stjärnorna men alla moln var i vägen så det gick inge vidare.

Alla barnen höll sig vakna över tolvslaget och de tvingades mot sin vilja att gå till sängs vid 01.00. Själv kröp jag under täcket och slumrade in gott strax efter 03.