-MITT LIV SOM MAMMA/HUSTRU/VÄN-





29 januari 2013

Chili con carne och krämig pastasås

 
 
I dagens matlåda fanns tagliatelle med en krämig pastasås
 
2 port
 
1pkt bacon
1 gul lök
1 burk champinjoner
2 dl creme fraiche
salt och peppar
 
Fräs strimlad bacon och hackad lök och lägg över i en kastrull tillsammans med champinjonerna. Tillsätt creme fraiche och låt alltsammans bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Servera med din favoritpasta.
 
Tips! Variera såsen genom att klicka i lite fransk senap eller chilisås. Prova också att mosa lite ädelost i såsen. Eller varför inte pressa i en vitlöksklyfta.
 
Chili con carne
 
6 port
 
1 gul lök
1 rödlök
500 gr blandfärs
margarin (att steka i)
1 burk krossade tomater med chili
3 st vitlöksklyftor
0,5 dl vatten
3 tsk chilipulver
1 tsk oregano
1 tsk timjan
2 tsk persilja
2 msk köttfond
1 tsk salt
1 gul lök
1 röd paprika
6 dl vita bönor i tomatsås
 
Stek köttfärsen och tillsätt hackad lök. Låt steka tillsammans några minuter. Tillsätt krossade tomater, pressat vitlök, vatten, kryddor, fond och salt. Använd 2-4 tsk chilipulver beroende på vilken styrka du vill ha. Låt koka under lock på låg värme ca 20 min. Kärna ur och hacka paprikorna. Lägg i dem i grytan tillsammans med de vita bönorna. Låt koka ca 5 min på låg värme.
 
Servera med vitt bröd.
 
 

27 januari 2013

Kycklinggratäng med vitlök och creme fraiche

Nästa vecka är det matsedel som gäller hemma hos oss. Med lite planering och en shoppingtur i mataffären idag har vi ingredienser hemma att göra matlådor för hela veckan.
 
Först ut är en kycklinggratäng med vitlök och creme fraiche.
 
 
 
8 port.
 
6 st kycklingfiléer
2 paket bacon
4 dl creme fraiche
3 dl matlagningsgrädde
1dl riven smakrik ost
2 msk sweet chili sauce
2 st vitlöksklyftor
3 msk kycklingfond
salt och peppar efter smak
 
Skär filéerna längsgående i bitar. Klipp baconet. Stek upp detta och salta och peppra.
Blanda creme fraiche, grädde, sweet chili sauce, pressade vitlöksklyftor och kycklingfond. Lägg kyckling och bacon i en ugnsfast form, häll blandningen över. Täck hela ytan med ost.
Grädda ca 25 min i 200 grader.
 
Servera med valfri pasta.
 
 


25 januari 2013

Paprika- & Chili lax


Idag serverades det en busenkel laxrätt hemma till lunch.

4 st laxbitar
2 dl creme fraiche Paprika/Chili
1 st röd paprika
Citronpeppar
Salt
Peppar

Lägg tinade laxbitar i en smord form. Salta och peppra. Bred över creme fraiche på fiskens ovansida. Hacka paprikan och toppa på röran. Strö över lite citronpeppar.
Låt stå i ugnen 15-20 min på 225 grader, tills paprikan och creme fraichen fått fin färg.

Vi serverade fisken med Alvins hemmagjorda potatismos.

22 januari 2013

LCHF-Schweizerrullar med skinka och blomkålsmos

 
500 gr valfri köttfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1,5 dl riven ost
2 ägg
0,5 dl grädde
2 msk finhackad purjolök
2 msk finhackad persilja
10-12 skivor rökt skinka
 
Sås:
3 dl grädde
0,5 dl chilisås
salt, svartpeppar, rosépeppar
 
Blomkålsmos 2 pers
500 gr fryst blomkål
0,5 dl grädde
1 msk smör
0,5 dl creme fraiche
salt, vitpeppar, örtsalt
 
Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta samman färsen med salt, peppar, riven ost, ägg, grädde, purjo och persilja. Lägg ut skinkskivorna på en skärbräda och fördela färsen över dem. Rulla ihop till rullar. Lägg dem i en smord eldfast form med skarven nedåt.
Rör samman grädden med chilisåsen och smaka av med salt, och peppar. Häll såsen över skinkrullarna. Strö över rosépeppar.
Grädda mitt i ugnen ca 30-35 min. Ös rullarna några ggr under tiden.
 
Tina blomkålen i micron och låt rinna av i ett durkslag. Mixa blomkålen med kryddor och grädde till en slät kräm. Smält smöret i en teflonkastrull och häll i blomkålsmoset. Tillsätt creme fraiche och låt den smälta ner i moset under omrörning.
 
Detta är bland det godaste jag ätit....

Enkel fiskrätt med drömgod sås

Jag har varit allt annat än aktiv här på bloggen. Inspirationen har varit spårlöst borta. Nu har jag börjat arbeta 2-skift och har mer tid över för matlagning mitt på dagen. Jag kommer att dela med mig av mina guldkorn.
 
 
3 port.
 
400 gram djupfryst torsk i block
1,5 tsk Herbamare (örtsalt)
3 dl grädde
 
Sätt ugnen på 225 grader och smörj en form så är så liten att fisken ligger trångt och ha kanter som går minst någon centimeter över fiskens höjd.
Lägg fisken i formen och strö över örtsaltet. Häll grädden vid sidan av fisken. Grädden ska täcka fisken.
Om fisken är helt djupfryst tar det ca 50 minuter. Låt fisken vila 5-10 min innan servering.
Servera med kokt eller pressad potatis och ärtor, bönor eller sparris.