-MITT LIV SOM MAMMA/HUSTRU/VÄN-





04 mars 2013

Italiendoftande färsbiffar med örtsås

 
Biffar
 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
0,5 dl grädde
1 msk kalvfond
1 tsk oregano
1 tsk basilika
0,5 tsk timjan
1 ägg
1 krm salt
1 krm svartpeppar
500 gr fläskfärs
 
Sås
 
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl vatten
1 msk kalvfond
2 dl grädde
1 nypa oregano, basilika och timjan
 
Hacka gul lök och vitlök fint. Krossa inte vitlöken, utan hacka den. Det ger en rundare smak som inte tar överhand. Lägg lök i en bunke tillsammans med köttfärsen. Tillsätt alla kryddor. Knäck ägget och ha i grädde och kalvfond. Blanda väl utan att överarbeta smeten.
Stek biffarna i margarin.
 
Skiva lök och morot tunt. Fräs löken och morötterna i samma panna som biffarna stekts i utan att rengöra den. Pressa i vitlöksklyftan. Ha i mer margarin om pannan blir för torr. Häll på vatten och kalvfond och låt reducera till ungefär hälften. Sila bort lök, morot och stekrester och ha spadet i en kastrull. Häll på grädde och låt koka ihop. Toppred med maizena till önskad konsistens. Smaka av med en nypa blandad oregano, basilika och timjan.
Ha biffarna i såsen och låt dra en stud i svag värme.
Servera med kokt potatis och broccoli.

Supersnabb festlig räkpasta

 
 
Valfri pasta till 4 pers
300 gr räkor
2 dl (ca) ruccolablad eller färska spenatblad
4 dl creme fraiche saffran & basilika
1 fiskbuljongtärning
cayennepeppar efter smak
 
Koka pastan.
Smula buljongtärningen i creme fraichen i en gryta. Rör om och koka upp. Smaka av med cayennepeppar. Sänk värmen, häll i pastan och rör om.
Tillsätt räkorna och ruccolan/spenaten och rör om försiktigt tills allt är varmt utan att koka
 
Jag blandade även i en burk kräftstjärar i pastan.
 
Superdupergott!!