-MITT LIV SOM MAMMA/HUSTRU/VÄN-





23 april 2011

Fredagsmys på bästa sätt

Idag har vi fredagsmyst på bästa tänkbara sätt. Vad sägs om Gräslökspanacotta till förrätt, Helstekt oxfilé, Hasselbackspotatis och Pepparsås till huvudrätt och en Citronkladdkaka m glass till efterrätt. Inte illa va? Vi åt och drack gott tillsammans med fam. Eng.

Liselott stod för förrätt och efterrätt och jag stod för huvudrätten.

Gräslökspanacotta

2 gelatinblad
2 ½ dl mellangrädde
2 dl matyoghurt
1 dl hackad dill
1 dl hackad gräslök
Salt
Peppar
1 brk löjrom

Lägg gelatinbladen i blöt och koka upp grädden.
Blanda samman yoghurt, dill och gräslök.

Blanda i gelatinbladen i grädden, när dessa har blivit mjuka, och smält dem i grädden.

Blanda i yoghurtblandningen i grädden, tills det blivit en slät "smet", häll upp i glas.
Låt stelna i kyl minst 4 timmar.

Garnera med löjrom innan servering.

Helstekt oxfilé med pepparsås

1 oxfilé
1 tsk hela rosepepparkorn
2 tsk hela svartpepparkorn
3 tsk hela grönpepparkorn
3 tsk havssalt
4 dl buljong på oxfond (brässera)
1 dl grädde
1 tsk svartvinbärsgelé
Smör att steka i
Maizenamjöl till redning av såsen

Krossa pepparkornen grovt i en mortel. Blanda med saltet och gnid i köttet ordentligt med blandningen. Stek köttet runtom i en stekpanna och kör klart det i ugnen med stektermometer.

Blanda buljongen med stekskyn och red av med maizena och grädde. Rör i en tesked svartvinbärsgelé och smaka av med ev. mer salt och peppar. Sila inte såsen då den är perfekt som den är med de grovstötta pepparkornen.

Servera med en god sallad och hasselbackspotatis.

Citronkladdkaka

150 gr smör
1 citron
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjöl

Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
Tvätta citronen och riv citronskalet. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften..
.Vispa ägg och strösocker till en ljusgul fluffig smet med elvisp. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och citronsaft. Blanda till en jämn smet.
Tillsätt det smälta smöret och vetemjölet. Blanda till en jämn smet.
Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 35 minuter.
Servera kakan ljummen eller kall med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna ett avtryck