-MITT LIV SOM MAMMA/HUSTRU/VÄN-





28 april 2011

Min son - Gummimannen

Klarar du av att göra så här?


Det gör INTE jag. Betvivlar starkt att jag någonsin klarat av det.

Det du inte såg

Finns snart i min iPhone :-)


Patrik Sjöberg är en av Sveriges mest kända och framgångsrika idrottsmän genom tiderna. Men bakom den hårda fasaden vilar ett mörker. Först nu är Patrik redo att dela med sig.

1987 hoppade höjdhopparen Patrik Sjöberg 2,42 på DN-galan i Stockholm. Detta gjorde honom till innehavare av världsrekordet i höjdhopp. Fortfarande är han världens näst bäste höjdhoppare genom tiderna.

Men vem är egentligen Patrik Sjöberg? Många av oss minns en överlägsen idrottsman, kaxigt rökande en cigarett mellan hoppen. En man vi, då och nu, känner som bufflig, frispråkig och rakt på sak. En idrottsvärldens rockstjärna. Men hur kom han dit?

I denna nya memoar berättar Patrik Sjöberg för första gången sin historia, ärligt, rakt och öppenhjärtigt. Och det visar sig att den innehåller mer än vad någon av oss kunnat tro.





26 april 2011

Prickig korvkille

Nu har vattenkopporna hittat även till Alvin. När Noel hade det för några år sen stod Alvin emot, men efter ett besök hos en sjuk kompis för 2 veckor sedan kunde han inte värja sig.
Jag tycker att det är skönt att få det överstökat, men tycker samtidigt synd om honom. Nu ser det ut som om Alvin kommer relativt lindrigt undan, men de koppor han har kliar rejält. Särskilt de han har i hårbotten och de är ganska många. De flesta sitter på bålen och ryggen. Han har några få på rumpan och benen och några i ansiktet, varav en sitter precis vid nedre ögonfransarna på ena ögat. Håller tummarna för att han bara får dem utanpå kroppen.




Konstigt, på bilderna ser det ut som om han knappt har några koppor alls. Ljuset måste varit grymt kass när jag tog korten för de ser inte helt sanningsenliga ut.

25 april 2011

Jordens väktare

Efter 5 böcker med svenske kommisarie Colt i huvudrollen släpper duon Buthler & Öhrlund en bok som utspelar sig utanför Sveriges gränser.


USA:s utrikesminister dödas i ett attentat vid ett statsbesök i Ukraina. Tillvägagångssättet är lika enkelt som effektivt: en radiostyrd helikopter bestyckad med sprängämnen spränger hela bilkortegen i luften. Ingen tar på sig ansvaret för attentatet och överste Nicholas Shy vid SSG, en enhet direkt underställd presidenten, får i uppdrag att leda jakten på de skyldiga. Snart sker ytterligare attentat, fast på helt olika ställen i världen: en gasledning sprängs i Ukraina, elnätet i Brasilien saboteras och en kemisk fabrik sprängs i Indien. Ett mönster börjar framträda, men utredningen rör sig alltför långsamt framåt.


Samtidigt jobbar Nicholas flickvän, svenska Jessica Björk som arbetar på CNN i Atlanta, med att rapportera om samma händelser. Deras förhållande blir alltmer ansträngt när de båda försöker hålla isär sina yrkesroller och sitt privatliv. 

24 april 2011

Studs i benen




Barnen njuter av att få hoppa lite studsmatta. Om deras far får bestämma så kommer det nämligen inte in någon studsmatta på vår gräsmatta. Jag, å andra sidan skulle mycket väl kunna tänka mig att köpa en. Dock är nät ett måste.

Trädgårdsarbete


Lillkusinen Tyra hjälper mamma att gräva en grop att plantera magnolia i.
Alla sätt är bra...

Judith 13 år


Vi började dagen med att sjunga för kusin Judith som fyller tonåring idag.
Gissa om hon blev glad för sin nya OnePiece :-)

23 april 2011

Glad Påsk


Vi firar påsk med champagne och grillat i soliga Karlstad

Vem drog ur kontakten?


Precis innan vi satte kurs mot Karlstad kom vi på att det vore kul att åka i en ren och fin bil. En sväng över Bilia blev det alltså. Den svängen skulle vi ha struntat i. Halvvägs in i tvättprogrammet stannade allt. Ett telefonsamtal till Securitas och 30 minuters väntan resulterade i att två män kom till vår undsättning.

Nu jäklar ska väl bilskrället bli ren...

Fredagsmys på bästa sätt

Idag har vi fredagsmyst på bästa tänkbara sätt. Vad sägs om Gräslökspanacotta till förrätt, Helstekt oxfilé, Hasselbackspotatis och Pepparsås till huvudrätt och en Citronkladdkaka m glass till efterrätt. Inte illa va? Vi åt och drack gott tillsammans med fam. Eng.

Liselott stod för förrätt och efterrätt och jag stod för huvudrätten.

Gräslökspanacotta

2 gelatinblad
2 ½ dl mellangrädde
2 dl matyoghurt
1 dl hackad dill
1 dl hackad gräslök
Salt
Peppar
1 brk löjrom

Lägg gelatinbladen i blöt och koka upp grädden.
Blanda samman yoghurt, dill och gräslök.

Blanda i gelatinbladen i grädden, när dessa har blivit mjuka, och smält dem i grädden.

Blanda i yoghurtblandningen i grädden, tills det blivit en slät "smet", häll upp i glas.
Låt stelna i kyl minst 4 timmar.

Garnera med löjrom innan servering.

Helstekt oxfilé med pepparsås

1 oxfilé
1 tsk hela rosepepparkorn
2 tsk hela svartpepparkorn
3 tsk hela grönpepparkorn
3 tsk havssalt
4 dl buljong på oxfond (brässera)
1 dl grädde
1 tsk svartvinbärsgelé
Smör att steka i
Maizenamjöl till redning av såsen

Krossa pepparkornen grovt i en mortel. Blanda med saltet och gnid i köttet ordentligt med blandningen. Stek köttet runtom i en stekpanna och kör klart det i ugnen med stektermometer.

Blanda buljongen med stekskyn och red av med maizena och grädde. Rör i en tesked svartvinbärsgelé och smaka av med ev. mer salt och peppar. Sila inte såsen då den är perfekt som den är med de grovstötta pepparkornen.

Servera med en god sallad och hasselbackspotatis.

Citronkladdkaka

150 gr smör
1 citron
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjöl

Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
Tvätta citronen och riv citronskalet. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften..
.Vispa ägg och strösocker till en ljusgul fluffig smet med elvisp. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och citronsaft. Blanda till en jämn smet.
Tillsätt det smälta smöret och vetemjölet. Blanda till en jämn smet.
Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 35 minuter.
Servera kakan ljummen eller kall med vispad grädde.

17 april 2011

Objuden gäst


Noel upptäckte den här supermegastora spindeln på väggen i vardagsrummet idag. Jag fick stålsätta mig för att inte brista ut i gråt och göra honom rädd. Tror knappast att jag lyckades med att inte visa min rädsla. Tobias som precis lägligt gett sig ut på en löptur kunde inte hjälpa oss. Vad gör man då? Jo, man ringer och halvt hysteriskt ber den goda grannen komma till undsättning. Han var snabbt på plats och fångade spindeln i en burk för att ta hem och visa familjen och sen släppa ut den, som den sanna djurvän han är. Jag å andra sidan kände att det hade varit helt ok att döda den (läs: mosa, massakrera och krossa)
Det sas att det var en vanlig svensk husspindel, bara en jäkligt stor sån, men i mina tankar kunde den komma från vilken planet som helst. Bara inte jorden.

10 april 2011

Däckbyte



Tobias fick proffshjälp när det var dags att byta till sommardäck. Alvin tog sin uppgift på stort allvar.

03 april 2011

Smörgåstårta Tutti Frutti

Idag vankas det lite kalas. Kalas och kalas förresten. Har man inte slutat med det när man fyller 25+8? Jag ska iallafall bjuda familjen på smörgåstårta.


Provade ett recept från Kryddburken. Hon är en fena på smörgåstårtor och nu hoppas jag att min smakar lika bra som den ser ut.

Smörgåstårta Tutti Frutti
16 bitar

48 skivor formfranska (kantskurna)

1 sats grundröra
5 dl grädde
1 dl creme fraiche
salt, peppar

Fyllning 1
250 gram mixad rökt kassler
2 dl krossad ananas + lite av spadet

Fyllning 2
3 msk bredbar leverpastej
2 msk bostongurka
3-4 dl av grundröran

Fyllning 3
4 löskokta och hackade ägg
150 gr mjukost
3 dl grundröra
salt, peppar

Täcklager
rikligt med grundröra runtom

Gör så här :

Vispa grädden lös, den ska nästan vara rinnig till grundröran. Tillsätt creme fraiche och smaka av den med salt och peppar. Ta fram tre skålar och fördela ut fyllningen i varje skål. En med mixad rökt kassler och ananas (använd hushållsassistent eller stavmixer till att finfördela kasslern), en med leverpastej och bostongurka och den sista med kokta ägg och mjukost. Rör ner grundröran. Kantskär brödskivorna. Fyll tårtan, lager för lager. Varje brödlager ska också bres med mjukt smör först. Avsluta med att täcka tårtan runtom med grundröran.

Garnering :
Salladsblad runtom, sen en mix av hamburgerkött, kokta ägg, ostrullar, vindruvor, mini-plommotomater & konserverade mandariner. Apelsinskivor och persilja.


Kronprinsen

Noel fastnar alltför sällan på bild, men idag gjorde han ett undantag.




Luggen har han stylad lite snett. Jag påpekade att han snart ser ut som Justin Bieber. Det var inte alls poppis

01 april 2011

Barnarbete

Idag har jag och Alvin ägnat förmiddagen åt städning. Alvin ville väldigt gärna vara med och hjälpa till....iallafall ända tills han hörde intromusiken för Mr Bean på TVn. Då försvann han illa kvickt.



Vem har sagt att lite barnarbete är fel?