Till kvällens kräftskiva har jag bakat valnötsbaguetter.
Betyget blev MVG++ när Noel provsmakade vid frukosten.
1 dl grovt hackade valnötter
1 pkt jäst
5 dl mjölk
50 gr rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
13-14 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en stor bakbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Ta av från värmen och se till att det är fingervarmt. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken, rör i salt, honung. valnötter och allt mjöl utom en dl. Vispa med degkrokar till en lös deg.
Låt jäsa övertäckt i en timma.
Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Degen ska ej knådas utan bara vändas runt lätt med mer mjöl så att det kan delas i tre delar med kniv. Forma varje del och snurra den till baguettliknande bröd. Grädda i ca 20 min tills de fått fin färg. Det gör inget utan tvärtom är det bara bra att öppna luckan lite mot slutet för att kolla bakningen och då blir bröden knaprigare i ytan.
Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Lämna ett avtryck