-MITT LIV SOM MAMMA/HUSTRU/VÄN-





10 augusti 2009

Mammut

När barnen lagt sig ikväll ska jag bänka mig i soffan och se filmen Mammut. Betyg på filmen kommer imorgon.

Leo är som grundare av en framgångsrik spelsajt ofta på resande fot långt bort på andra sidan jordklotet i jobbet. Ellen har också fullt upp som kirurg vilket gjort att paret anlitat en barnflicka. Gloria har tagit jobbet för att kunna förbättra livet för sina två barn hemma i Filippinerna. Parets dotter Jackie får därmed upptäcka världen med henne. Så vävs denna historia ihop om den moderna människans globala liv.

Lukas Moodysson har i sina tidigare filmer ofta behandlat barns utsatta situation, inte minst i succéerna Fucking Åmål, Tillsammans och Lilja 4-ever. Mammut är inget undantag. Här har föräldrarna satt karriären och att försörja familjen före tid med barnen. Det är knappast känslokalla föräldrar, tvärtom. De skulle göra vad som helst för att få spendera mer tid med sina barn men ekvationen går helt enkelt inte ihop. Eller är det prioriteringarna det är fel på?

Mammut är plågsamt vacker och emotionellt väldigt stark. Intrigen är kanske inte så märkvärdig och lider av en hel del övertydlighet, men karaktärernas inre resa är filmens drivkraft och vad som gör Mammut så speciell. Den fångar också en stämning när Leo befinner sig i Bangkok på affärsresa som påminner en del om Lost in Translation. Sysslolös och med hemlängtan försöker han få tiden att gå på ett hotell innan han till slut ledsnar.



1 kommentar:

  1. Såg filmen här om dagen, men ska inte säga nåt. Ska bli kul att se vad du tycker...
    Trevlig kväll på er! =)

    SvaraRadera

Lämna ett avtryck